Skoči na glavno vsebino

ČAROBNA NOČ NA ENOTI ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI IN NA ENOTI FRANKOLOVO

V vrtcu se vsak dan trudimo, da se otroci počutijo sprejete, slišane ter da preko spontane in načrtovane igre pridobijo čim več znanj in spretnosti za življenje.
Primarna naloga je tudi grajenje samostojnosti preko katere otroci izrazijo svoj jaz, pridobijo samozavest ob tem pa se vzpostavlja tudi odgovornost.

 Zavedajte se, da »so največje darilo, ki ga lahko daste svojim otrokom, korenine odgovornosti in krila neodvisnosti« (Denis Waitley).

In tako smo se strokovni delavci  na enoti Šmartno in Frankolovo  v mesecu juniju odločili, da otrokom omogočimo posebno doživetje, preko katerega so otroci postali bogatejši še za eno  izkušnjo, spletali trdna prijateljstva, se za dlje časa ločili od staršev, pridobili na samostojnosti in odgovornosti.
Nemogoče je z besedami opisati veselja in pričakovanja otrok. To lahko le čutimo z njimi. Bili so navdušeni, z iskricami v očeh. In pripravljeni na vse dogodivščine.

Na enoti Šmartno smo se dobili v četrtek v poznem popoldnevu in se najprej odpravili na pohod čez gozdove in travnike od Šmartnega v Rožni dolini do Šmartinskega jezera. Na poti smo srečali polžjo družino polžev s hišico, vonjali gozd in španski bezeg, se čudili ob srečanju malih žabic, ki so jih otroci z zanimanjem opazovali in lovili. Premagovali naravne poligone v gozdu in na travniku. Ob vrnitvi v vrtec smo do večerje ustvarjali iz odpadnega materiala. In se nato pripravili na težko pričakovano večerjo. Ko smo napolnili naše trebuščke smo pripravili prostor za kino in spekli kokice.  Pripravili smo si tudi pižama party in se prepustili glasbenim željam otrok, ter se ob hitrih ritmih zavrteli. Otroci so plesali, kot nikoli do slej. Fantje so kot odrasli zavrteli deklice, spontano oblikovali krog ter plesali in peli. Po zabavnem dnevu, polnem vsega novega, drugačnega so se otroci uredili, umili zobe in se pripravili na spanje. Polni lepih, prijetnih vtisov so utrujeni zaspali.

Na enoti Frankolovo smo si aktivnosti začrtali malce drugače. V nestrpnem pričakovanju čarobne noči  smo v četrtka prav tako v poznem popoldnevu zbrali v vrtcu, kjer so otroci najprej dobili lunice kot priponke. Nato smo se odpravili  na sladoled in se sprehodili po kraju.  Ob vrnitvi nazaj v vrtec smo si pripravili kino z ogledom otroškega filma »Pika nogavička«. Ker v kinu seveda ne smejo manjkati kokice, smo si jih tudi predhodno spekli. Sledila je večerja s palačinkami in različnimi namazi. Nato smo se hitro oblekli v pižame, pripravili prostor v telovadnici kot veliko plesišče z lučkami za pižama party. Plesali smo, prepevali, se šli karaoke in nepopisno uživali. Spanec nam je že vztrajno lezel na oči, zato smo precej utrujeni počasi zlezli v spalne vreče na blazinah. Čarobna pravljica je otroke ponesla v sladki spanec. Noč je bila mirna, polna doživetij, ki so se morda nadaljevala še v sanjah…
Otroci so bili sproščeni, veseli, navdušeni in mi z njimi. Polni lepih spominov in ponosni nase smo se spraševali, kdaj bomo lahko vse to spet ponovili. Bila je res prijetna in nepozabna izkušnja tako za otroke in nas strokovne delavce. Otrokom smo dali najboljši del sebe in jim omogočili nekaj, kar nas je obogatilo in tisto kar nas dela drugačne.
Pomembno je, da iščemo poti, izboljšujemo prakso, nadgrajujemo pridobljena znanja in omogočamo priložnosti za obogatitve programa. In ob radovednih otrocih ter vzgojiteljih s poslanstvom, ki so vedno pripravljeni prisluhniti otrokom, nam idej zagotovo nikoli ne bo zmanjkalo.

Pripravili Katarina Marčič, dipl. vzg.,  OE Šmartno v Rožni dolini in Klaudija Lubej, dipl. vzg., OE Frankolovo

(Skupno 38 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost