Skoči na glavno vsebino

V vrtcu Mavrica Vojnik našim otrokom nudimo tri obroke dnevno (zajtrk, kosilo in popoldansko malico). Jedilniki se načrtujejo skladno s Smernicami zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah. 

Prehrana je zelo pomemben del življenja, saj vpliva na naš razvoj, zdravje in počutje.
Zlasti pomembna je v obdobju odraščanja, saj med drugim prehranjevalne navade, ki jih otroci pridobijo v zgodnjem otroštvu, vplivajo na izbiro živil in način prehranjevanja v kasnejšem obdobju in posledično na zdravje v odrasli dobi.
Otroci v vrtcu preživijo precej časa in tam pokrijejo 70 % delež dnevnega vnosa živil. Zaradi tega se v vrtcu trudimo, da otroke navajamo na dobre prehranjevalne navade, hkrati pa jih seznanjamo tudi z novimi, nepoznanimi živili in okusi, kar od nas zahteva nekaj iznajdljivosti in potrpljenja.
Ker so prve izkušnje s hrano zelo pomembne za oblikovanje prehranskih navad, skrbimo, da imamo tudi mi, do hrane pozitiven odnos, saj s svojim zgledom, vplivamo na obnašanje in odziv otrok.
Jedilnike v vrtcu sestavljamo po priporočilih stroke (predvsem pogostost vključevanja posameznih skupin živil), ob tem pa upoštevamo tudi letne čase ter ješčnost otrok. Otrok s hrano ne silimo, vendar prepričamo, da jo vsaj poskusi in se nato odloči, ali mu okus ustreza ali ne. Določeni otroci, potrebujejo nekaj časa, da se določenih okusov navadijo ali pa se jih sploh ne.
Zelo pomembno je ločevanje izrazov siljenje in poskušanje.
Trudimo se, da skrbimo za prijetno, umirjeno klimo za mizo ob prehranjevanju, brez tretjih »motilcev« (knjige, tablice, TV-ji,…). Otroke učimo, da hrano zaužijejo za mizo.

a.) O z n a č e v a n j e a l e r g e n o v
V skladu z Uredbo (EU) št.1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom in Uredbe o izvajanju Uredb (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Ur.l.RS, št. 6/14), v našem vrtcu na jedilnikih označujemo snovi ali proizvode, ki povrzočajo alergije ali preobčutljivost.

b.) D i e t n a p r e h r a n a
Otrokom v vrtcu nudimo predpisane diete uradne medicine.
Kadar ima otrok zdravniško potrdilo, za katerokoli dieto, ga dostavite v vrtec, hkrati pa se oglasite do organizatorke prehrane oz. v njeni odsotnosti do kuharice, da se skupaj pogovorimo o dieti in navadah doma. Zaradi lažje organizacije, je zaželjeno, da se prej napoveste (tel.št. 03/780 00 27).
V kolikor je na zdravniškem potrdilu opredeljena veljavnost potrdila, morate starši, po preteku potrdila in v primeru, da je dieta še aktualna, sami prinesti novo zdravniško potrdilo, sicer se dieta ukine.
Vse spremembe diete se javljajo pisno in morajo biti potrjene s strani pediatra ali specialista. Starši dosledno javljajte odsotnost otroka z dieto, ker se dietni obroki pripravljajo individualno.

Brošura_zdrava_otroška_prehrana.pdf

Organizatorka prehrane in zdr.hig. režima: Mojca Teržan, dipl. san.inž.

 

(Skupno 1.417 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost