V petek, 15.11.2013, smo v Vrtcu Mavrica Vojnik, kot drugi javni zavodi v Sloveniji, obeleževali Dan slovenske hrane, katerega namen je izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega porekla in zdravem načinu življenja, vključno s pomenom gibanja.
V ta namen so v vrtcu v celem tednu potekale različne dejavnosti od izdelovanja zdravih prigrizkov, kuhanja domačih zeliščnih čajev, izdelovanja svečanih pogrinjkov, peke kruha in medenjakov do sajenja aronije, itd.
Strokovne delavke so se z otroki pogovarjale tudi o pomenu zajtrka, zdrave prehrane in odgovori otrok so bili več kot zanimivi:
Zakaj zajtrkujemo:
– Zala (5 let): “Da se potem lahko igramo, rišemo, skačemo.”
– Patrik (5 let): “Zato, ker je zdravo, jemo vitamine.”
– Nastja (5 let): “Da nismo lačni.”
– Tjaša (5 let): “Da smo močni, lahko se preizkušamo pri telovadbi.”
Kaj pomeni zdrava prehrana:
– Vid (5 let): “Da imam zdrave zobke, jem jabolka in pijem mleko.”
– Miha (5 let): “Rad imam jabolka, ki rastejo pri nas doma.”
– Zala (5 let): “Doma večkrat jem med, pijem mleko. Babi mi prinese domača jabolka.”
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk smo zaključili in zaznamovali v petek z jedmi, ki so bile vse slovenskega porekla in pripravljene v kuhinji našega vrtca.
Mojca Vasle