Skoči na glavno vsebino

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK IN TEDEN NOVIH IZKUŠENJ

V tednu od 11.11.- 15.11.2013, smo strokovne delavke igralnic 1,2 in 3 vrtca Mavrica Vojnik, otrokom ponudile številne dejavnosti, ki so se navezovale na poseben zaključek tedna. V petek, 15.11.2013 smo namreč ponovno obeležili dan, ki ga po vsej Sloveniji namenimo lokalno pridelani hrani- TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK.
Dejavnosti smo pričeli z dramatizacijo slikanice REPA VELIKANKA, ki smo jo strokovne delavke (Romana Suholežnik, Petra Narobe, Katja K. Grosek , Metka Štravs, Anja Leskovar in Mojca Trobiš) igralnic 1,2 in 3 pripravile in odigrale za otroke v ponedeljek.
Torek smo namenili spoznavanju čebel in meda. Za posebno doživetje smo skupaj z otroci zamesili zmes za MEDENJAKE, jih oblikovali in skupaj nesli v našo kuhinjo, kjer so nam jih prijazno spekli.
Z medenjaki smo se tako sladkali celoten teden.
V sredo smo pripravljali slavnostne pogrinjke, ki smo jih uporabili pri pripravi miz za petkov Tradicionalni slovenski zajtrk.
Četrtek smo spoznavali delo KMETICE NA EKO KMETIJI in KRUH ki smo si ga nato tudi spekli. S svojim obiskom nas je razveselila ga. Tjaša Slemenšek, ki ima EKO KMETIJO SLEMENŠEK in nam z veseljem pokazala tudi številne pridelke, pobrane iz njihove njive.
Po končanem obisku smo se vrnili v igralnice, kjer smo pripravili vse potrebno za peko kruha. Otroci so sodelovali pri vseh stopnjah pripravljanja testa za peko kruha. Skupaj smo opazovali dviganje kvasa, zmešali različne vrste moke, dodali semena, sol in vodo. Otroci so navdušeno opazovali (sede na mizi za boljši pogled na testo), komentirali in spodbujali gnetenje testa. Po izmenjavi predlogov in mnenj, kaj speči iz testa, smo se odločili, da si napravimo vsak svojo žemljo. Otroci so gnetli, mečkali in oblikovali kupe testa, jih nežno polagali na za peko pripravljen pladenj in navdušeno komentirali kaj vse bi še lahko dodali za boljši okus. Tudi žemljice so nam prijazno spekle naše kuharice.
Sledil je petek in priprava na POSEBEN ZAJTRK. Skupaj z otroci smo pripravili pogrinjke, namestili dekoracijo v katero smo vključili jabolka ter za prijetnejše vzdušje prižgali dišeče svečke.
Po umivanju rok so se otroci posedli za mize in takrat smo v igralnico dobili servirni voz, ki se je šibil pod številnimi dobrotami LOKALNO PRIDELANE HRANE. Tri vrste domačega kruha (spečenega v vrtčevski kuhinji), naše žemljice, maslo, med, mleko in seveda jabolka. Zajtrk je bil za nas poseben tudi zato, ker ga je v naši družbi zaužila skupaj z nami tudi naša ravnateljica, ga. Simona Žnidar.
Po končanem zajtrku pa nas je obiskal tudi g. Beno Podergajs- župan občine Vojnik, ki je med drugim poskusil naše žemljice, medenjake in prisluhnil vsemu kar smo mu želeli povedati. Otroci so brez zadržkov pozdravili g. župana, mu povedali deklamacijo »JABOLKO RDEČE«, ter na zemljevidu Slovenije pokazali kraj v katerem živijo- Vojnik.

Teden novih izkušenj smo tako zaključili polni vtisov, dobre hrane, pestrega druženja in posebnih obiskov. Vse to in še mnogo več je del TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA.

 

Zapisala Katja K. Grosek, dipl.vzg. VMV

 

Galerija

(Skupno 6 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost