Skoči na glavno vsebino

KAKO VEMO, DA IMA NEKDO UŠI

Prisotnost potrdimo tako, da na lasišču najdemo žive uši ali žive gnide. Otroci, ki imajo uši, se neprestano praskajo, pri dolgotrajnem praskanju, pa lahko na njihovem lasišču najdemo tudi opraskanine. Srbenje pa ni nujno pokazatelj, da ima nekdo uši, saj se recimo pri odraslih, ne pojavlja vedno.
Gnide, so jajčeca, ki jih odlagajo odrasle uši. Običajno so močno pritrjene na posamezen las. Žive gnide, so svetleče, rjavkaste barve, če jih stisnemo med dvema nohtoma, počijo, medtem ko, mrtve gnide (bele barve), ne počijo. Iz živih gnid, se v roku 1 tedna razvijejo uši.

KAKO DOBIMO NAGLAVNE UŠI?

Uši se prenašajo z neposrednim stikom glava – glava. Najpogosteje s skupnim igranjem, skupnim bivanjem (igranje kotička frizer, ležanje na istem vzglavniku,.ipd.). Redkeje, vendar tudi, se prenašajo tudi preko glavnikov, krtač, kap, posteljnine, itd.).

PREGLEDOVANJE LASIŠČA

Če sumimo, da imamo mi ali naš otrok uši, ramena ogrnemo z belo brisačo ali s papirjem. Natančno pregledamo celotno lasišče (predvsem področje za ušesi ter zatilje). Lase pregledujemo od narastišča las proti konicam in sicer po pramenih. Še bolje je, da lase prečesavamo (zobje glavnika naj se čim dlje dotikajo lasišča, za vsakim potegom skrbno pregledamo glavnik in ga obrišemo s papirnatim robčkom, ki ga odvržemo v pripravljeno vrečko za odpadke, vsak pramen las pogledamo od 3-5 krat, po končanem prečesavanju glavnik speremo in nato za nekaj minut namočimo v vročo vodo, okoli 60 °C). Najbolje vidimo uši in gnide pri dnevni svetlobi, pomagamo pa si lahko tudi z dobro lučjo ali s povečevalnim steklom.
Ko končamo s pregledovanje lasišča, si dobro umijemo roke.

ČE NAJDEMO UŠI…

V lekarni kupimo sredstvo proti naglavnim ušem. Preberemo navodilo in ga dosledno upoštevamo. Izvedemo razuševanje in o pojavu obvestimo vrtec in vse, ki so bili v zadnjih 14 dneh v tesnem stiku z osebo, ki ima uši. Pomembno je, da razuševanje ponovimo čez 7 do 10 dni, med enim in drugim postopkom, pa vsak dan prečesavamo lasišče z gostim glavnikom.
Pazimo, da skrbno izvedemo tudi:
-Glavnike, krtače, perilo, oblačila (predvsem šali, kape, kapuce), brisače, posteljnino, ki so bili v stiku z lasmi… (okoli 60°C);
-Slečemo prevleke avtosedežev, ter jih posesamo ali operemo;
-Predmete, ki jih ne moremo oprati, zapremo v plastično vrečko, ter pustimo od 10 do 14 dni na sobni temperaturi ali 24 ur v zamrzovalniku.
-Oblazinjeno pohištvo (sedežne garniture) ter preproge skrbno posesamo.

KAKO SE LAHKO ZAŠČITIMO
-Izogibamo se medsebojni izmenjavi krtač, glavnikov, oblačil in pokrival;
-Dolge lase, tesno spnemo v čop;
-Družinskim članom otrok, ki obiskujejo vrtec, vsak teden doma pregledujmo lasišče;
-Če dobimo v vrtcu obvestilo, da so se pojavile uši, vsak dan doma pregledujmo lasišče – še vsaj 14 dni, smo pozorni na to;
-Če najdemo uši, še isti dan izvedemo razuševanje in obvestimo vse, ki so bili z njim v tesnem stiku. 

 

NAGLAVNE UŠI

NAVODILA ZA UKREPANJE OB POJAVU UŠI

NAJVEČJE  ZMOTE O UŠEH

KAKO ODKRIJEMO UŠI

KAKO ODSTRANIMO UŠI

(Skupno 112 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost